Handelsutredning

·

Vad är en handelsutredning?

En handelsutredning är en analys som genomförs för att samla relevant information om handel och service genom omvärldsanalys och marknadsanalys. Den är ett viktigt styrdokument för stadsutveckling och fastighetsutveckling.

Handelsutredningar genomförs för att bedöma en plats marknads- och omsättningspotential för detaljhandel och service. De kan också användas för att analysera rådande marknadsförhållanden och konkurrensen inom en region. Dessutom kan de hjälpa till att kartlägga lokalbefolkningens inköpsvanor och hur digitaliseringen påverkar befintligt utbud.

Varför genomförs en handelsutredning?

Handelsutredningar används som ett verktyg för utformning och planering i tidiga skeden, till exempel redan vid översiktsplanering. De kan ge förslag på affärskoncept och butiksmix, målpunkter och “dragare”, samt åtgärder för att stärka flöden. Dessutom kan de ge struktur för avtal och fastighetsrättsliga lösningar som kan underlätta förverkligandet av fungerande handelsstråk och levande stadsmiljöer. Handelsutredningar kan vara en självklar del av en förstudie med kommersiella lokaler och verksamhetslokaler, men kan också upprättas i ett senare skede.

Vem genomför och sammanställer handelsutredningar?

En handelsutredning kan genomföras och sammanställas av olika aktörer, ofta konsultföretag som specialiserar sig på området. Här är några exempel:

1. Structor: De erbjuder handelsutredningar som ger verktyg för utformning och planering i tidiga skeden.

2. HUI Research: De genomför handelsutredningar där rådande marknadsförhållanden i kommunen samt konkurrensen inom den närliggande regionen granskas.

3. Niras: De tillhandahåller underlag för beslut i planprocesser och för kommunala strategier för handel och annan kommersiell service.

Dessa företag har expertis inom området och kan erbjuda en detaljerad och noggrann analys av handelsförhållandena i ett specifikt område. De kan också ge rekommendationer för hur handeln kan utvecklas baserat på resultaten av utredningen.

Vad är skillnaden mellan en handelsutredning och en marknadsundersökning?

Både handelsutredningar och marknadsundersökningar är metoder för att samla in och analysera information, men de används i olika sammanhang och för olika ändamål.

En handelsutredning fokuserar specifikt på handel och service. Den används för att bedöma en plats marknads- och omsättningspotential för detaljhandel och service, analysera rådande marknadsförhållanden och konkurrensen inom en region, och kartlägga lokalbefolkningens inköpsvanor. Handelsutredningar används som ett verktyg för utformning och planering i tidiga skeden, till exempel redan vid översiktsplanering.

Å andra sidan är en marknadsundersökning en bredare metod för att samla in data, rapportera och analysera för en specifik marknadssituation som en organisation står inför. Det handlar om att ta reda på konsumenters användning av vissa typer av produkter och tjänster samt deras inställning till företag, tjänster och produkter. Med marknadsundersökningar kan företag bland annat bedöma marknadspotential, effektiviteten i olika produkter, pris m.m.

Så, medan en handelsutredning är mer specifik och inriktad på handel och service, är en marknadsundersökning mer generell och kan tillämpas på en mängd olika marknadssituationer. Båda metoderna är dock viktiga verktyg för att informera affärsstrategier och beslutsfattande.

Välj Byggbas.se

Byggbas.se är en plattform utvecklad för att förenkla och effektivisera hanteringen av bland annat handelsutredningar. Den fungerar som en resurs för alla inblandade parter, erbjuder tillgång till tusentals bygghandlingar, ritningar och utredningar, och underlättar för projektgruppens medlemmar att navigera i stadsplaneringens och byggprojekteringens komplexa värld.

Byggbas.se kan du hitta relevanta dokument, lära av andras lösningar på specifika problem och inspireras av deras lärdomar och erfarenheter. Genom att skapa ett konto idag kan du upptäcka hur Byggbas kan underlätta ditt arbete och bidra till att skapa hållbara och effektiva lösningar på specifika problem.

Att använda Byggbas.se innebär ett steg mot en effektiv samhällsplanering och byggnadsprojektering, där handelsutredningar spelar en central roll. Skapa konto idag och dra fördel av det omfattande utbudet av resurser och kunskap som plattformen erbjuder.

Källor – Läs mer!

Handelsutredning – Rekommendationer för utveckling av handeln – HUI

Handelsutredning – Östra Göinge kommun

Handelsutredning för Bunkeflostrand – Malmö stad

Handelsutredning – Structor

Handelsutredning – Niras

Frågor som besvaras i en marknadsundersökning – Enkätfabriken

Gör en marknadsundersökning – om hur, vad och varför

Kundundersökningar och marknadsundersökningar – JOWEB

Handel – Östralund



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *